BANKET. ČRNA ODA SEDANJOSTI

Foto: Jernej Čampelj

Banket je spodletela ceremonija, protokol z napako. Svečanost, ki se nikoli ne začne in se zato tudi nikdar ne more končati, ko traja, pa se ves čas spotika ob svojo lastno absurdnost.

 

Banket ni nikakršen uradni incident. Je povsem osebna zadeva Junaka, ki je vedno tam, kjer je treba, ki je vselej na pravem kraju. Dokler se ne ozre okrog sebe in ugotovi, da je žrtev tistih – saj veste, katerih – ki mu izmikajo tla pod nogami, in ki njegov, še trenutek nazaj domači ter poznani svet, spreminjajo v strašljivo in izkrivljeno realnost. A ti – saj veste, kateri – ga ne morejo ustavit. Tudi ko je Junak povsem iz sebe, ostaja priseben. V svoji prisebnosti je absoluten, neizprosen in do kraja nesmiseln. Tako kot je nesmiseln banket. Podelitev nagrade za življenjsko delo, ki bi se je morali udeležiti vsi, pa žal o njej očitno ni bil obveščen nihče. Spodletela ceremonija, protokol z napako. Življenje, ki je zamudilo samo sebe.

 

Predstava Banket je narejena po motivih romana Dvojnik Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, ki ga glasbeno dopolnjuje muzika Roberta Schumanna. V vlogah edinih protagonistov – Junaka in Pianista – nastopata Sebastjan Starič in Nejc Lavrenčič. Banket podpisuje režiserka Tatjana Peršuh.

 

Žanrsko se predstava predstavlja kot pavlihijada, komedija s tragičnim podtonom, burleska, ki neprestano preigrava starodavno dvojnost smešnega in nelagodnega. Junak in Pianist sta komična v svoji resnobnosti, tragična v prebliskih duhovitosti, nora v lastni modrosti in dosledna v svojih napakah, ki niso odklon, pač pa pravilo. Drug drugemu v maniri dvojnika nastavljata zrcalo, iz katerega v nas zre Človek kot zamujena priložnost. Če bi bil Banket glasba, bi v desnem zgornjem kotu partiture pisalo: »Smešno. Za umret. / Za crknit.«

NAPOVEDNIK

Režija

Tatjana Peršuh

Junak

Sebastjan Starič

Pianist

Nejc Lavrenčič

Glasba

Robert Schumann

Dramaturgija

Boštjan Narat

Kostumografija

Timotej Rosc

Scenografija

Damir Leventić

Oblikovanje svetlobe

David Orešič

Oblikovanje

Hana Jesih

Fotografija

Drago Videmšek

Video

Gregor Gobec

Produkcija

Zavod 0.1

Koprodukcija

Cankarjev dom Ljubljana

Radio Študent

Soorganizatorji

Lutkovno gledališče Maribor

SNG Nova Gorica

Cankarjev dom Vrhnika

S finančno podporo

Ministrstvo za kulturo RS

Mestna občina Maribor