ZA LUDWIGA [RE:BIRTH]

Foto: Christoffer Brekne

ZA LUDWIGA [RE:BIRTH] preko prepleta gibanja, performativa, poetičnih kulis in zvočnih krajin ponuja razmislek o tem, kako praznujemo in pomnimo majhne in velike življenjske trenutke. Osredotoča se na posameznika in poudarja njegove notranje občutke bolj kot dogodek sam. Lahko rečemo, da gre za neke vrste antologijo pričakovanj, osuplosti, občutkov pripadnosti, pa tudi samote, razočaranja ali odtujenosti, ki so prisotni na tovrstnih dogodkih. Predstava v luči minimalizma nudi kontrapunkt materialistični smeri današnjih praznovanj in ob tem išče imanentno bistvo samih druženj.

 

»Nikoli ne bom pozabil pihanja svečk in kako smo v hipu za tem spet tekli naokoli, s polnimi usti torte, medtem ko so se nam v glavi pletle neskončne domiselne ideje kaj storiti, kam iti, kdo smo, zakaj smo pomembni, kdaj začeti… vprašanja, na katera imam sedaj kot odrasel težave odgovoriti. Nikomur ni bilo mar za darila, dekoracijo ali katero koli drugo navlako rojstnodnevega praznovanja. Nič ni in ne bi moglo nadomestiti tega blaženega občutka, da preprosto smo.«

 

Zakulisje:

Leta 2019, ko smo začeli s predpripravami in raziskavo projekta, je bil naš primarni namen ustvariti gibalni poklon Ludwigu van Beethovnu, ki bi vključeval tudi njegovo izgubo sluha. S tem v mislih smo tesno sodelovali s skupnostjo gluhih in naglušnih, da bi bolje razumeli možnosti njihove vključitve v uprizoritvene umetnosti in (klasično) glasbo. Znotraj rezidenc na Danskem, v Sloveniji in v Švici smo izvajali delavnice z lokalnimi skupnostmi gluhih in naglušnih, ki so z znanjem in izkušnjami prispevali k razvoju projekta. Predstava je preko telesnega izraza, giba, pomožne tehnologije in vizualnega tihožitja zdaj dostopna tako gluhemu/naglušnemu kot slišečemu občinstvu.

NAPOVEDNIK

Koreografija

Jernej Bizjak

Izvedba

Stacey Aung

Benoît Couchot

Jernej Bizjak

Dramaturgija & Besedilo

Sara Živkovič Kranjc

Glasba

Matija Strniša

Oblikovanje svetlobe & Video

Christoffer Brekne

Kostumografija

Tanja Pađan / Kiss the Future

Akustika

Rasmus Lunding

Zvočni tehnik

Karsten Nisbeth

Asistent koreografije

Fabio Liberti

Producenti

Jernej Bizjak

Sara Živkovič Kranjc

Jeppe Hemdorff Nissen

Koprodukcija

Zavod 0.1

Bora Bora - Dans og Visuelt Teater

Podpora v razvoju

Performing Arts Platform

Bora Bora Residency Centre

Flota

Plesni Teater Ljubljana

D&D EU

DD Lab / Aarhus University

Ministrstvo za kulturo RS

Mestna občina Ljubljana

S finančno podporo

Statens Kunstfond

Aarhus Kommune

William Demant Fonden

Augustinus Fonden

Knud Højgaards Fond

Bikubenfonden